À voir autour
Voir plus
Ouvrir
Fermer
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter

Oups... Il semblerait que Cirkwi n'ait pas l'autorisation d'utiliser votre position.

Description
Carte
Notes et avis
À voir autour

Herfst 1957 – De crisisjaren na de Tweede Wereldoorlog

Voir sur mobile
Partager

Description


Het gele goud. Die benaming gebruiken de grensstreekbewoners voor boter. Waarom? Omdat een kilo ervan in Nederland 3 gulden kost, in België dubbel zo veel. Boter smokkelen is dus een lucratieve handel. Maar het is ook gevaarlijk, want bij de grens liggen gewapende commiezen op de loer.

Sjefke heeft de stoelen uit zijn Kever gesloopt en de auto vol boter gepropt. Met Nelis, zijn smokkelmaat, rijdt hij richting de grens. Onderweg passeren ze de Wilhelminatoren, die in de oorlog nog dienstdeed als legerschuilplaats. Ondanks de stoffige landweggetjes drukt Sjefke de pedalen stevig in.

Wilde achtervolging

Plots duiken er douaniers op. “Komen ze achter ons aan?” Verschrikt kijkt Sjefke zijn smokkelmaat aan. En ja hoor, met gierende banden zetten de commiezen de achtervolging in. Het lukt Sjefke niet zijn belagers van zich af te schudden.

Maar een stoutmoedige smokkelkoning is niet voor één gat te vangen. Sjefke heeft kraaienpoten gemaakt: vlijmscherpe stukjes aan elkaar gelast betonijzer. Ze staan in bakjes achter in de kofferbak. Met kabels zijn ze verbonden aan een hendel tussen de voorstoelen.

“Ja, nu!” roept Nelis, als ze op de verharde weg zijn. Met een ruk kiepert Sjefke de kraaienpoten op straat. En met succes! De douaniers rijden hun banden erop stuk en staken de achtervolging.

Tijd om de kraaienpoten op te ruimen is er niet. Want er kunnen altijd meer commiezen in de buurt zijn.

Nu maar hopen dat de dorpsbus morgen geen platte band krijgt…

Informations techniques

Lat, Lng
50.76955256.0030601
Coordonnées copiées
Altitude
0 m
État incertain
Point d'intérêt mis à jour le 18/08/2016
Ce point d’intérêt n'a pas été mis à jour récemment, ce qui pourrait compromettre la fiabilité de ces informations. Nous vous recommandons de vous renseigner et de prendre toutes les précautions nécessaires. Si vous en êtes l'auteur, vérifiez vos informations.

Profil altimétrique

Auteur de la donnée

Notes et avis

À voir autour
Voir plus
Ouvrir
Fermer
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Prudence !
Nous n'avons pas d'information sur la difficulté de ce circuit. Il se pourrait que vous ayez quelques surprises en chemin. Avant de partir, n'hésitez pas à vous informer un peu plus et à prendre toutes les précautions nécessaires. Bonne balade ! 🌳🥾