À voir autour
Voir plus
Ouvrir
Fermer
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter

Oups... Il semblerait que Cirkwi n'ait pas l'autorisation d'utiliser votre position.

Description
Carte
Notes et avis
À voir autour

Montezuma

Montezuma
Voir sur mobile
Partager

Description


Roel D'Haese (Geraardsbergen, 26 oktober 1921 – Brugge, 18 mei 1996) was een Vlaams beeldhouwer en grafisch kunstenaar. Hij wordt gezien als de bekendste Vlaamse surrealistische beeldhouwer.

Tot 1953 werkt hij uitsluitend in steen. Maar door aanhoudende rugklachten wordt hij gedwongen om over te stappen naar het lichtere metaal. Hij start met smeedwerk dat hij van jongs af geleerd had bij smid Jef de Mot in Aalst. Met deze techniek schept hij vanaf 1953 vreemde menselijke en dierlijke schepselen die ondanks hun kleine schaal steeds krijgshaftig, machtig en dreigend overkomen. Deze samengeschroefde of gelaste assemblages hebben ook steeds iets primitiefs of barbaars. Roel D'Haese was de eerste die deze assemblagetechniek aanwendde, hij kwam er van terug naarmate het een mode of een decoratietechniek werd. Vanaf 1955 legt hij zich toe op de bronsgiettechniek met aanvankelijk het zandvormprocedé en naderhand de verloren wastechniek.

Nauw aansluitend bij zijn sculptuur, schiep hij, tussen 1957 en 1980, ook een uitgebreid grafisch werk, rondom wrang-sarcastische mens- of dierfiguren. Hij verrast met tekeningen die hij dromerig en met vrije hand uit zijn pen heeft laten vloeien als een vorm van ontspanning na vele uren arbeid in de smidse van zijn atelier. In deze tekeningen herken je nog de beeldhouwer en ook de constructeur met ijzer.

Op het binnenplein van het kasteel, dat je bereikt door over de brug te wandelen, staat de mooie Montezuma. Montezuma (1990) was de laatste koning van de Azteken. Het beeld symboliseert “iedereen die vermoord is, heeft recht op rechtspraak”.

Informations techniques

Lat, Lng
51.3246157907574.9459447005249
Coordonnées copiées
Altitude
0 m
État incertain
Point d'intérêt mis à jour le 18/08/2016
Ce point d’intérêt n'a pas été mis à jour récemment, ce qui pourrait compromettre la fiabilité de ces informations. Nous vous recommandons de vous renseigner et de prendre toutes les précautions nécessaires. Si vous en êtes l'auteur, vérifiez vos informations.

Profil altimétrique

Auteur de la donnée

Notes et avis

À voir autour
Voir plus
Ouvrir
Fermer
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Prudence !
Nous n'avons pas d'information sur la difficulté de ce circuit. Il se pourrait que vous ayez quelques surprises en chemin. Avant de partir, n'hésitez pas à vous informer un peu plus et à prendre toutes les précautions nécessaires. Bonne balade ! 🌳🥾