Déjà inscrit ? Connectez-vous
image utilisateur
Chaussée dse Tirlemont 508 A
1370 Jodoigne
3210812507
http://www.openchurches.be
m.huynen@eglisesouvertes.be
Kapel Heilige Rita Moerzeke

Kapel Heilige Rita Moerzeke

Wegkapel in omhaagd parkje, afgesloten door ijzeren hek, met onder andere gesnoeide haagaanplanting in de vorm van de letters Heilige Rita. De kapel werd gebouwd in 1946 onder impuls van Pol De Colage als dankbetuiging en om de wijk verder te beschermen tegen watersnood.

De architect Leon Van Hove uit Hamme ontwierp het plan en Gustaaf Van Haute uit Moerzeke voerde de werken uit. De werken werden aangevat op 15 mei 1946 en op 23 juni 1946 werd de kapel ingewijd.

Rechthoekige bakstenen kapel met smaller en lager rechthoekig koor, onder zadeldaken (leien). Links op het dak staat een hoog vierkant bakstenen klokkentorentje met een smeedijzeren kruis op het tentdak. Witgeschilderde kapel op grijs geschilderde plint, eveneens grijs geschilderde schuin oplopende hoeksteunberen; de achtergevel is bekleed met gewitte kunstleien. Voorpuntgevel bekroond met arduinen kruis en voorzien van een rondboogdeur in een bakstenen omlijsting met een arduinen sluitsteen, gedateerd 1946. In het glasraam van het bovenlicht staat het opschrift "H. Rita B.V.O". Twee rondboogvensters in beide zijgevels, één in de achtergevel.
Het interieur van de kapel is bepleisterd en beschilderd en wordt overdekt met een tongewelf. Bruine lambrisering met florale motieven. Bovenaan de wanden geschilderd fries met zigzagmotieven. De vier gekleurde glasramen in de zijgevels stellen voor H. Rita, H. Martinus te paard, H. Maria met Kind (gedateerd 1950), en H. Jozef. Boven de toegangsdeur hangt een kruisbeeld. Het grote beeld van de H. Rita bevindt zich in een brede rondboogvormige nis boven het altaar onder geschilderde banderol het opschrift "H. RITA".

Infos techniques

Koning Albertdijk
9220 Hamme
Lat : 51.07533350198Lng : 4.1657277082122
0 m
9 ans