Déjà inscrit ? Connectez-vous
image utilisateur
Chaussée dse Tirlemont 508 A
1370 Jodoigne
3210812507
http://www.openchurches.be
m.huynen@eglisesouvertes.be
Bareldonkkapel

Bareldonkkapel

Crédit : Stichting Open Kerken

Tussen de oude turfputten (8) treft u op een hoge zandrug de wondermooie Bareldonkkapel aan. Haar huidig uitzicht als een sobere éénbeukige rococokapel kreeg ze in 1773. De kapel is echter véél ouder dan dat ze eruit ziet. Onderzoek doet vermoeden dat de kapel terug gaat tot de 13de eeuw!

Op het domein achter de kapel staan een indrukwekkende calvariegroep en een beeweg die de 7 smarten van Maria (9) verbeeldt. De expressieve beelden zijn van de hand van Alois De Beule en dateren uit 1935. Ook hier werd er gezocht naar het verdwenen paneel van de Rechtvaardige Rechters. Men dacht het achter één van de statiekapelletjes te vinden.

In het huis naast de pastorie is er een heus Madonnamuseum ingericht. Het bevat een uitgebreide verzameling van wel liefst 400 Mariabeelden en iconen waaronder enkele ware pareltjes.

Bareldonkkapel
Kapelleplein Berlare
9290 Berlare
Te bezoeken:Dagelijks: 09u-17u. Zat. 19u: misviering.

Madonnamuseum
Donklaan 123
Te bezoeken:Enkel na afspraak

Turfputten (8)
Het Donkmeer is eigenlijk een oude turfwinningsput. Het landschap is er gevormd door een oude Scheldemeander die rond een zandheuvel of donk lag. In de loop der eeuwen raakte deze meander opgevuld met organisch materiaal en ontstond er een dikke veenlaag onder de bodem. Vanaf de 18de eeuw werd deze laag ontgonnen. De gedroogde blokken veen werden gebruikt als brandstof, turf genaamd. Na de ontginningsperiode werden de meeste turfputten dichtgemaakt met uitzondering van het Donkmeer, dat ingericht werd als natuur- en recreatiegebied.

De 7 smarten van Maria (9)De 7 smarten of weeën van Maria worden vaak afgebeeld bij bee- of processiewegen. Ze verbeelden in 7 staties of haltes de momenten van lijden in het leven van Maria. Het thema van de lijdende Maria was vaak de inspiratie voor gedichten en liederen. Die worden de Stabat Mater genoemd. 1.De profetie van Simeon in de Tempel over de toekomst van het kind Jezus.2.De vlucht naar Egypte wanneer koning Herodes alle kinderen laat doden. 3.Het zoek raken van Jezus in de Tempel4.Maria ontmoet Jezus op zijn kruisweg5.Maria staat onder Jezus kruis 6.Maria omhelst Jezus dode lichaam na de kruisafname. De piëta. 7.Jezus wordt begravenIn de iconografie wordt de O.-L.-V van 7 smarten of weeën afgebeeld als een huilende Maria met 7 zwaarden die haar hart doorboren.

Infos techniques

3 Kapelleplein
9290 Berlare
Lat : 51.041129268524Lng : 3.9845861441803
0 m
9 ans