Déjà inscrit ? Connectez-vous
image utilisateur
Chaussée dse Tirlemont 508 A
1370 Jodoigne
3210812507
http://www.openchurches.be
m.huynen@eglisesouvertes.be
Sint-Gertrudis Kerk van Wetteren

Sint-Gertrudis Kerk van Wetteren

Crédit : Toerisme Wetteren

De Sint-Gertrudiskerk, gelegen op een zandheuvel (1), is duidelijk ontworpen om te imponeren en het landschap, zoals u zult merken, te domineren. Ze werd gebouwd in 1866 naar ontwerp van de vermaarde Gentse architect L. Minard. Het verving de romaanse 12de-eeuwse kerk die aanvankelijk in het midden van de markt stond.

In het Heemkundige Museum op de Markt staat een maquette van de oude kerk.

De kerk is opgetrokken in de zogenaamde rundbogenstil die zowel romaanse, gotische als byzantijnse elementen combineert. Ze bewaart enkele waardevolle kerkschatten zoals het 15de-eeuwse schilderij Mis van de Heilige Gregorius toegeschreven aan het atelier van Hugo Van der Goes, één van de Vlaamse Primitieven, en mogelijks het verdwenen paneel de Rechtvaardige Rechters (2) van de gebroeders Van Eyck!
Heemkundig museum
Markt 1
9230 Wetteren
Te bezoeken:Elke eerste zaterdag van de maand van 15u-17u30

Sint-Gertrudiskerk
Markt
9230 Wetteren
Open Kerk: Ma.-Vrij.:09u-12u. Zat: 09u-18u.

De fonteinpomp aan de Kattestraat stond aanvankelijk in het midden van de Van Cromphoutstraat. Het was een Gertrudisbron die bedevaarders van heinde en verre lokte. Het water zou immers beschermen tegen besmettelijke ziektes en ratten- en muizenplagen.

Zand in Wetteren? (1)Hoe komt het dat er zoveel zand is in Wetteren, terwijl we 70 km van de kust verwijderd zijn? En wat doet die woestijn De Warandeduinen daar? Zeer lang geleden was de Schelde een enorme rivier van wel 50 km breed! Tijdens de laatste ijstijd, zon 15 000 jaar geleden, kwam de rivier en zelfs de Noordzee grotendeels droog te liggen. Enorme stofstormen verplaatsten het zand van op de bodem van de Noordzee naar de Scheldevallei en vulde deze geleidelijk op. Op sommige plekken werd het zand opgehoogd, zoals in Wetteren, en ontstonden er zandbergen. Rechtvaardige Rechters in Wetteren?

(2)Tijdens de nacht van 10 op 11 april 1934 had de meest mysterieuze diefstal uit de geschiedenis van België plaats. Het paneel de Rechtvaardige Rechters van het Lam Gods was uit de Sint-Baafskathedraal in Gent gestolen. Het land stond in rep en roer maar in Wetteren werden ze pas echt van hun sokken geblazen. De posters met een afbeelding van de hoofdverdachte toonde niemand minder dan hun gerespecteerde organist-koster Arsène Goedertier. De Sint-Gertrudiskerk werd meermaals volledig doorkamt. Zelfs in 2003 werd er nog een grote zoekactie georganiseerd, maar tevergeefs.

Infos techniques

23 Markt
9230 Wetteren
Lat : 51.0071326Lng : 3.8855177
0 m
9 ans