To see around
See more
Open
Close
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show

Oups... It would appear that Cirkwi does not have permission to use your location.

Kapel Saint-Roch – Maboge

Kapel Saint-Roch – Maboge
Kapel Saint-Roch – Maboge
Kapel Saint-Roch – Maboge
Kapel Saint-Roch – Maboge
Credit : Open Churches

Description

Op bijna 7 kilometer van de kerk in Samrée, de officiële parochie, besloten de inwoners van Maboge in 1865 om hun eigen kapel te bouwen. Zo konden zij religieuze diensten bijwonen zonder eerst door het bos een hoogteverschil van 320 meter te overbruggen. Het gebouw, groot genoeg om de gehele dorpsgemeenschap te ontvangen, is gebouwd van schist (in de grond aanwezig in de streek) en “blauw steen”. Dit is een zeer dichte kalksteen, met een betere weerstand op de hoeken en kozijnen. De kapel heeft een eclectische stijl, dat wil zeggen, dat de bouw diverse invloeden heeft. Dit is typisch voor de Belgische monumentale architectuur van de 19e eeuw.
Rechts van de ingang staat een beeld van Sint Rochus (1952), oorspronkelijk heeft deze gestaan op de borstwering van de brug over de beek “Ri du Sart”. De buitenzijden van de kapel worden bekleed met 18e en 19e eeuwse grafstenen. U ziet ook een prachtig beschilderd gietijzeren grafkruis, zoals we ooit in groten getale zagen op onze begraafplaatsen…
Het meubilair is sober en met een eigentijdse constructie, maar binnen zijn er veel beelden te bewonderen. De oudste is een eenvoudige, ontroerende Sint Laurentius; de meest recente zijn gipsen beelden, geschilderd in kleur of helemaal wit. Het is een genoegen om te stoppen in deze kleinschalige kapel, die in de zomer en winter versierd is met wel duizend bladeren en bloemen.

Technical information

Updated at : 05/03/2019
17 Maboge
6982 La Roche-en-Ardenne
Lat : 50.1688722Lng : 5.6271297
239 m

Altimetric profile

Additional information

Geopend

01/03-30/10: elke dag van 10.00 tot 18.00 uur

Voortzetting van de autoroute "Kerken in de Ardennen door de eeuwen heen"

Neem westelijk richting La Roche, op de N860 die langs de rivier loopt. Keer terug naar La Roche voor een welverdiende snack!

Voortzetting van de fietsroute "Schist en zandsteen"

Direct na de brug neemt u de weg die links omhoog gaat richting Hubermont. Op het kruispunt met de N834, slaat u linksaf richting Warempage.

Data author

Image Open Churches
proposed by Open Churches
Chaussée dse Tirlemont 508 A 1370 Jodoigne Belgique

Ratings and reviews

To see around
See more
Open
Close
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show