To see around
See more
Open
Close
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter

Oups... It would appear that Cirkwi does not have permission to use your location.

Kerk Saint-Remy – Ortho

Kerk Saint-Remy – Ortho
Kerk Saint-Remy – Ortho
Kerk Saint-Remy – Ortho
Kerk Saint-Remy – Ortho
Credit : Open Churches

Description

Ortho is een zeer oude plaats en de kerk was lang de belangrijkste in de regio. De klokkentoren, vroeger gebruikt als versterkte schuilplaats, was een bijgebouw van de abdij van Saint-Hubert en stamt hoogstwaarschijnlijk uit de romaanse tijd. Boven de deur en op de ankers van de toren staat het jaar 1671 vermeld. Het is het jaar van een belangrijke restauratie na de verwoesting door de Franse troepen in 1652. Vervallen in 1901, herbouwd in 1908 in neo-romaanse stijl.
Het interieur, wit en crèmekleurig, herbergt een aantal opmerkelijke beelden evenals een doopvont in gotische stijl met verwrongen gezichten. De Maagd en het Kind, met eenvoudige en karikaturale trekken, is typerend voor het talent van de Maître van Waha uit de 16e eeuw. De Christus aan het kruis ter hoogte van het koor, verstild door de pijn van de lijdende, staat in schril contrast met de vreugde van de stenen gezichten die de hedendaagse tabernakel omringen. Heeft u al opgemerkt dat de drie beelden van de bisschoppen met de staf en de mijter verrassend veel op elkaar lijken? Het gaat inderdaad om dezelfde bisschop, Sint Remigius van Reims!
Het is ook Sint Remigius die het glas-in-lood achter het altaar siert, het is een compositie van het oude glas en de moderne gekleurde schakeringen van Louis-Marie Londot (1980). De meest oplettende toeschouwers zullen in het zuidelijke dwarsschip de vier evangelisten hebben herkend, allen gesneden uit marmer en sieren de oude preekstoel.
Tot slot staat links van de toren als u naar buiten gaat een megaliet van melkkwarts, zoals er nog meer staan in de regio. Het verwijst naar een cultus die teruggaat tot ver voor onze jaartelling.

Technical information

Updated at : 05/03/2019
26 Ortho
6983 La Roche-en-Ardenne
Lat : 50.124953Lng : 5.6129408
414 m

Altimetric profile

Additional information

Geopend

01/06-30/09: elke dag van 09.30 tot 17.00 uur

Voortzetting van de autoroute "Kerken in de Ardennen door de eeuwen heen"

Ga naar de rotonde ten westen van het dorp en volg de N843 richting Bastogne, dan de eerste links richting Warempage. Ga rechtdoor over de weg die het dorp doorkruist naar het gehucht Herlinval (zuiden). De kleine Sint-Hubertuskapel ligt aan de rand van een weide, rechts in een bocht van de weg.

Voortzetting van de fietsroute "Schist en zandsteen"

Ga noordwaarts in de richting van La Roche-en-Ardenne en dan naar links richting Buisson voor de ontdekking van de witte kerk Saint-Lambert.

Voortzetting van de wandeling "Heilige gronden"

Verlaat het dorp in oostelijke richting tot aan de rotonde en neem dan de weg naar Bastogne.
Bij het tweede kruispunt gaat u linksaf richting Warempage.
De kerk Saint-Antoine ligt in het hart van het dorp.

Data author

Image Open Churches
proposed by Open Churches
Chaussée dse Tirlemont 508 A 1370 Jodoigne Belgique

Ratings and reviews

To see around
See more
Open
Close
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter