Fäboden år 1895
Denna fäbod med bustuga, ostbua (förvaringshus) och ladugård från Offerdals socken får här på Jamtli gestalta 1800-talsgårdens fäbod och vi har liksom där stannat tiden på år 1895.
Eftersom klimatet är kärvt och odlingsvillkoren utmanande i Jämtland och Härjedalen är åkrarna värdefulla och tas helt i anspråk för odling av säd och vinterfoder. Djuren får därför sommarbete vid fäbodar som kan ligga flera mil bort, i skogen och på fjället. Fäbodarna sköts av kvinnor och unga flickor som har ett ansvarsfullt och hårt arbete med att passa en eller flera gårdars djur, mjölka, diska, göra mese och smör hela sommaren.
Näsbonden Jöns Olofsson (Jöns Ols) brukar alltid buföra djuren strax innan midsommar och då hjälps många på gården till med att föra djur, husgerråd och mat till fäboden. Eftersom folket i Näs hade ont om sammanhängande skogsmark går de hela 6 mil upp till Arådalen i Oviksfjällen. Efter att ha hjälpt till med ved och firat med flötgröt lämnar karlarna sedan butöserna på egen hand. På ett sätt kan det vara lite skönt att få rå sig själv, tycker pigorna, även om det är mycket att göra. Då och då kan man också få besök. Kanske av gårdens karlar som ska hämta hem ost och mese eller kanske av någon pigg dräng på nattfrieri! Ibland kan det dock bli lite kusligt och ensamt. Och då gäller det att hålla sig väl med vittran som bor under marken!