To see around
See more
Open
Close
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show

Oups... It would appear that Cirkwi does not have permission to use your location.

Description
Map
Ratings and reviews
See around

J P Gulles handelsbod år 1895

J P Gulles handelsbod år 1895

Description

J P Gulles diversehandel år 1895

Året är 1895 och du befinner dig mitt i Östersund. Det är nya tider. Ute i Europa, liksom i Sverige, pågår en industriell revolution. Järnvägen har kommit och Storsjöbygden har blivit en del av en värld som börjar industrialiseras och förändras. Spännande varor strömmar in, nya yrken uppstår och staden har både elektricitet och telefoni. Östersund växer snabbt och bland den unga befolkningen frodas nya folkrörelser som engagerar sig för nykterhet, rösträtt, arbetarfrågor, frikyrkor, hembygd m m.

Allt fler specialiserade affärer uppstår i staden. Här finns ekiperingar, pappershandlar, järnhandlar, glasmagasin, urmakerier, ja alla sorters specialaffärer. Fortfarande finns dock även diversehandlar som säljer alla möjliga sorters varor. Johan Petter Gulles affär är en sådan. Här trängs sockertoppar, kaffe och sill med porslin, tyg, skinn, skor, snus och köpekarameller. Mycket är fabrikstillverkat och importerat. Vackra bomullstyger i klara färger, små uppskruvbara leksaker, tändsticksaskar, emaljkärl och mycket annat.

Fru Gulle tar ofta emot bakom disken och berättar nyheter ur tidningarna som hon också säljer. Det händer en hel del i Östersund i dessa tider. Ibland hålls det rösträttsmöten, ibland gästas staden av en cirkus eller ett teatersällskap och ibland berättas om att någon sett Storsjöodjuret. Allt är dock inte bara positivt i staden. Fru Gulle varnar särskilt för besök i de skumma kvarteren uppe vid regementet där lösaktiga fruntimmer och annat löst folk håller till. Så se upp!

Technical information

Updated at : 24/04/2021
Lat : 63.1874039Lng : 14.635898

Altimetric profile

Ratings and reviews

To see around
See more
Open
Close
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show