To see around
See more
Open
Close
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show

Oups... It would appear that Cirkwi does not have permission to use your location.

Description
Map
Ratings and reviews
See around

Jemtlands sparbank år 1895

Jemtlands sparbank år 1895

Description

Jemtlands sparbank år 1895

Året är 1895 och du befinner dig mitt i Östersund. Det är nya tider. Ute i Europa, liksom i Sverige, pågår en industriell revolution. Järnvägen har kommit och Storsjöbygden har blivit en del av en värld som börjar industrialiseras och förändras. Spännande varor strömmar in, nya yrken uppstår och staden har både elektricitet och telefoni. Östersund växer snabbt och bland den unga befolkningen frodas nya folkrörelser som engagerar sig för nykterhet, rösträtt, arbetarfrågor, frikyrkor, hembygd m m.

Jemtlands sparbank har funnits i staden sedan 1847 och öppnades efter engelsk modell som ett sätt att stimulera småsparare att bättre kunna försörja sig genom en sparad slant. Bland kunderna finns alltså både enklare folk och borgerskap. Sparbankerna var de första bankerna som inrättades.

Sommaren 1895 har banken just flyttat in på Storgatan mitt emot Sundsvalls enskilda bank. Nu finns det flera banker i Östersund. Att arbeta i bank är ett ganska eftertraktat arbete. Här finns moderniteter som telefon, skrivmaskin och elektricitet. Miljön är stillsam och högtidligt inredd och man klär sig fin inför besöket. Även kvinnor kan nu arbeta i bank och här möter vi bland andra kamrer och kassör fröken Eva Ekberg, som är dotter till stadens landskamrer och den första kvinnan i Östersund som tagit studenten. Bankdirektör är rådman Jöns Olof Olson och kassakontrollant Otto Leonard Åkerström.

I Jamtlis version av banken går det bra att växla till Jamtlivaluta som ger ca 10% rabatt på varor och tjänster som du kan köpa på Jamtli. Du får öppna egen bankbok och skriva in dig med bläck. 

Technical information

Updated at : 24/04/2021
Lat : 63.1872418Lng : 14.6358122

Altimetric profile

Ratings and reviews

To see around
See more
Open
Close
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show