To see around
See more
Open
Close
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show

Oups... It would appear that Cirkwi does not have permission to use your location.

Description
Map
Ratings and reviews
See around

Banvaktstugan år 1956

Banvaktstugan år 1956

Description

Banvaktstugan år 1956

1950-talet är en tid av ekonomiskt uppsving, folkhemsbygge och modernisering men också en tid då landsbygden börjat avfolkas och gamla yrken och näringar försvinner. 

I denna banvaktstuga bor banvakten Olle Larsson, som har till uppgift att inspektera och underhålla en sträcka järnväg. Tjänstebostaden består av två små rum och kök där familjen bor medan övervåningen är oinredd. Ett litet uthus med plats för lite smådjur som gris och kaniner finns också. Hustrun Agnes är hemmafru men sköter också uppgiften att stänga och öppna bommarna när tågen passerar. I övrigt har hon har fullt upp i hemmet och syltar, saftar och konserverar som alla husmödrar. Både Olle och Agnes är av gammal järnvägsarbetarsläkt och Olle är fackligt aktiv. Familjen har tre barn, men bara 8-åriga Karin och 4-årige Bengt bor hemma sedan 7-åringen, Birgitta, drabbats av tidens fruktade  polioepedemi och numera bor på vanföreanstalt i Härnösand.

Det moderna livet har precis nått banvaktsfamiljen.då SJ inlett renoveringar av sina tjänstebostäder. Här finns nu förutom elektricitet, som man haft sedan länge, en rad nya bekvämligheter. Huset har vattenburen värme, varmvatten, rostfri diskbänk, kylskåp, elektrisk spisplatta och lättskötta linoleumgolv. Till och med badrum är under installation!

Familjen ser fram emot sitt nya  bekväma liv men oroas samtidigt av att banvaktaryrket blivit omodernt och håller på att fasas ut för modernare underhållsmetoder. Olle oroar sig för framtiden och var familjen då ska bo och arbeta. I glesbygdens Jämtland  har avfolkningen börjat!

Technical information

Updated at : 24/04/2021
Lat : 63.1896373Lng : 14.6324004

Altimetric profile

Ratings and reviews

To see around
See more
Open
Close
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show