To see around
See more
Open
Close
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show

Oups... It would appear that Cirkwi does not have permission to use your location.

Description
Map
Ratings and reviews
See around

Konsumbussen

Konsumbussen

Description

Konsumbussen år 1956

Utanför banvaktens stuga har Konsumbussen stannat för att sälja varor. Du välkomnas av den gladlynte Kalle Eriksson bakom kassadisken. Kalle sköter både försäljningen och är bussens chaufför. Han far runt på landsbygden och ser till att man även här får tillgång till det moderna livet.

Trots att utrymmet är begränsat får det plats en hel del i en varubuss. I hyllorna trängs konserver, korvar, toalettpapper, kärnmjölkslimpor och margarin med tobak, glass, läsk och godis. Om något skulle saknas i bussens sortiment kan Kalle ordna inköp i Östersund och ta med sig på nästa tur. Det händer att han köper både alkohol, utsäde och gummistövlar! Det är noga med hygienen och det kan hända att det kommer en flygande besiktning. – Ja, en gång fick jag ett påpekande om att min handduk såg så ren ut att inspektör´n misstänkte att jag inte använde den!, skrattar Kalle.

Livsmedelsbussar har funnits sedan 1930-talet men blir vanligare under 1950- och 1960-talen. Bussen kommer på besök 1-2 gånger i veckan och ger ett uppskattat avbrott i vardagen. För barnen är det fest när bussen kommer och de brukar trängas om att få kika in och om de har tur kanske de också har en slant lite läsk eller godis. Kalles arbetsdagar är långa men han gillar de sociala mötena. - Ja, en del gamlingar som bor ensamma brukar tycka att mitt besök är veckans höjdpunkt. Och så kan man ju också slå larm om någon skulle bli sjuk eller så, säger Sigge.

1950-talet är en tid av ekonomiskt uppsving, folkhemsbygge och modernisering i Sverige. I Jämtland lever de flesta fortfarande av jord och skog på landsbygden, men även här börjar moderniseringar komma igång.  Samtidigt börjar de unga att flytta till städerna och industrin och lämnar gamlingarna kvar. I det läget blir varubussarna en räddning!

Technical information

Updated at : 24/04/2021
Lat : 63.1896687Lng : 14.6324862

Altimetric profile

Ratings and reviews

To see around
See more
Open
Close
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show