Déjà inscrit ? Connectez-vous
Gästgiveri och tingshus år 1824

Gästgiveri och tingshus år 1824

Gästgiveri och tingshus år 1824

Bondgård från Gärde by i Brunflo socken. Gården byggdes under 1700-talet men här har vi stannat tiden på år 1824. Då användes gården också som gästgiveri och tingshus. 

Varannan mil ska det på den här tiden finnas ett gästgiveri där de resande kan ta in för natten och byta till utvilade hästar. Gästgivarmor tar emot och visar runt. Enklare bäddar på golv och bänkar finns i vardagsstugan men är du lite rikare och har råd att betala för dig så finns en kammare för bättre folk och även en bättre middag i stället för vanlig husmanskost. Det är mest folk från högre samhällsklasser som har råd att ta in på gästgiveri. Nödvändigt är att den resande har pass med sig om han inte är känd i bygden. Alla måste också skriva in sig i resandedagboken. Myndgheterna vill ha koll på dem som reser förbi eftersom man är rädd för lösdrivare som kan falla socknens fattigvård till last. 

I helgdagsstugan finns ovanligt vackra målningar och här hålls mellan varven ting. Då döms de anklagade av häradshövdingen och hans nämndemän. Vanligen är det inte så allvarliga brott men småstölder, äktenskapsbrott och ägotvister kan förekomma. Som straff får man oftast böter som omvandlas till spö- eller risstraff om man inte förmår betala. Vid ett av målen vid denna tid anklagas 11-åriga Jonas Stridsberg för att tillsammans med sin storebror ha stulit prismor från en glaskrona i Lockne kyrka. Han döms till att näpsas med riset men blir också utackorderad till en av nämndemännen som dräng eftersom han inte har föräldrar som kan ta hand om honom. Meningen var att han därigenom skulle få arbete och fostran. Att auktionera bort fattiga barn till lägstbjudande var vanligt vid denna tid. 

Infos techniques

Lat : 63.1880718Lng : 14.6345676
0 m
17 j

Les Storyguides à proximité

Les hébergements à proximité

En poursuivant votre visite, vous acceptez l'utilisation de cookies permettant d'améliorer votre navigation. Pour en savoir plus, cliquez ici. Vous avez également la possibilité de refuser la publicité personnalisée.