To see around
See more
Open
Close
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show

Oups... It would appear that Cirkwi does not have permission to use your location.

Description
Map
Ratings and reviews
See around

Lillhärdal 1785

Lillhärdal 1785

Description

Lillhärdalsgården år 1785

Gården består av hus från olika platser i Härjedalen och ska tillsammans illustrera hur en tidstypisk kringbyggd större gård såg ut i regionen under äldre tider. Boningshuset är från gården ”Östmon” i Kyrkbyn i Lillhärdal och är byggt omkring 1700 och det är från detta vi har hämtat historien om gården.

Här har vi stannat tiden på 1785 och på gården bor bonden Kjell Herdell med sin hustru Christina och deras fyra barn: Karin 10 år, Rolf 8 år, Kerstin 2 år och Erik som är nyfödd. Det är Christina som är barnfödd i gården och hennes föräldrar Rolf Halvarsson och Karin Jonasdotter bor också på gården. I länsmanskammaren finns en släkttavla med familjens initialer på väggen. Utöver familjen finns som på alla gårdar också några pigor och drängar.

Kjell Herdell är en av byns mest välbeställda bönder och är också utsedd till länsman i socknen. Han fungerar som en sorts lokal polis och åklagare och sköter uppgifter som skatteindrivning, organisation av vägunderhåll m m.  

1785 lever de flesta som självhushållande bönder i Härjedalen. Man odlar främst korn men det blir ofta missväxt och nödår. Djurhållningen är därför basen i ekonomin. På en rikare gård som denna finns 2-3 hästar, 10 kor, några ungnöt, ett tjugotal getter och lika många får. På gården tillverkar man nästan allt man behöver själv och köper ytterst lite. För att klara sig är det viktigt med binäringar som fiske, jakt och byteshandel under vintriga handelsfärder.  

Lillhärdal är en isolerad bygd och vägarna dåliga. På söndagarna träffs man i kyrkan och får höra kungörelser och byter nyheter på kyrkbacken. Man lever efter Luthers hustavla och det är husbonden som har ansvaret för hushållet och är den som bestämmer. Han ska också se till att alla kan läsa och kan det som står i Lilla katekesen. Varje år håller prästen husförhör.

Längre tillbaka i tiden var det mycket krig och Jämtland blev ofta skådeplats för invaderande arméer. Nu har det dock varit fredligare ett bra tag och det är Gustaf III som regerar Sverige-Finland. 

Technical Information

Lat, Lng
63.188836414.63313
Coordinates copied
Altitude
0 m
Uncertain state
Point of Interest updated on 24/04/2021
This point of interest hasn't been updated recently, which could compromise the reliability of this information. We recommend that you inquire and take all necessary precautions. If you're the author, please verify your information.

Altimetric profile

Ratings and reviews

To see around
See more
Open
Close
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Caution!
We have no information on the difficulty of this circuit. You may encounter some surprises along the way. Before you go, please feel free to inquire more and take all necessary precautions. Have a good trip! 🌳🥾