To see around
See more
Open
Close
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show

Oups... It would appear that Cirkwi does not have permission to use your location.

Description
Map
Ratings and reviews
See around

Per Albin-torpet år 1942

Per Albin-torpet år 1942

Description

Per Albin-torpet år 1942

Detta Per Albin-torp med ladugård är rekonstruerat efter en förebild som byggdes 1935-36 i Järvsand i Alanäs socken. Här låter vi den fiktive skogsarbetare Sture Zetterström och hans fru Astrid bygga ett sådant torp. De fick ett förmånligt småbrukarlån för att få råd. På det sättet ville staten förbättra levnadsstandarden och skapa möjlighet för dem som säsongsarbetade i skogen att kunna försörja sig året runt.

Vi har stannat tiden i år 1942. Andra världskriget rasar i Europa och både Norge och Danmark har invaderats av tyskarna och Finland har utkämpat krig mot Sovjetunionen. I Sverige bävar man för att också vårt land ska bli anfallet. Många män är inkallade och det är beredskapstid med ransonering av mat och förnödenheter. I det lilla Per-Albin torpet är för det mesta bara frun och barnen hemma.

Astrid visar runt och pekar på stubbrytaren som Sture röjt odlingsmark med, ladugården som ännu inte är riktigt klar och det planenligt byggda torpet med både modern korkmatta och indragen elektricitet. Två våningar har torpet men det är mest nedervåningen som nyttjas. Husen är byggda enligt planritning och det är inte vem som helst som får lån. Man måste ansöka och bara de som anses dugliga och skötsamma får godkänt.

- Ja, det är förstås ett sjå att få ihop till amorteringarna, suckar Astrid, när hon bjuder in till en kopp rågkaffe. Visst är torpet fint, men nu så här i beredskapstid är det oroligt med Sture inkallad och allt. Det blir ett tungt lass för mig och barnen att dra. Hoppas att Sture i alla fall hinner hem till slåttern!

Efter att ha lyssnat till nyhetsutsändningen i radio och hört det senaste om grannens finska fosterbarn, blir det dags för oss att ge oss i väg igen. Astrid ber oss ta vägarna förbi skogsarbetarna i kojan uppe i skogen och lämna de senaste tidningarna. Säkert får vi som tack smaka den klassiska kolbullen – skogsarbetarens favoriträtt.

Technical information

Updated at : 24/04/2021
Lat : 63.1917425Lng : 14.635684

Altimetric profile

Ratings and reviews

To see around
See more
Open
Close
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show