To see around
See more
Open
Close
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show

Oups... It would appear that Cirkwi does not have permission to use your location.

Description
Map
Ratings and reviews
See around

Vendel

Vendel

Description


Vendel som är beläget ca 40 km norr om Uppsala har en särställning i svensk förhistoria. Platsen har fått ge namn åt en hel epok; perioden 550-800 e Kr, Vendeltiden. Med ett strategiskt läge, med anslutningar via Vendelsjön och Vendelån söderut till Fyrisån/Mälaren och Gamla Uppsala, har platsen har varit en knutpunkt för kontakter och handel. Vendels mest berömda fornlämningar är Ottarshögen och båtgravfältet vid kyrkan.

År 1881 undersöktes vid Vendels kyrka 14 gravar, av vilka tolv var båtgravar, med överdådiga gravgåvor. Gravarna kunde dateras från 550 till 1050 e Kr. Fynden är bland de rikaste man känner till från perioden och utgörs förutom av vapendetaljer som svärd, spjut, sköldar och hjälmar även av importerat glas, husgeråd och husdjur. Gravfynden vittnar om makt, rikedom och långväga kontakter.

Gravarna vid Vendels kyrka är bara en del i en jättelik fornlämningsmiljö, med ett stort antal gravar som ligger längs åssträckningen och på kullar i åkermarken. Vid Husby, tre kilometer söder om Vendels kyrka finns ett gravfält med 50 högar. Det domineras dock av den närmare 40 metets stora och 6 meter höga Ottarshögen.

Läs mer

Vendels hembygdsförening

Om aristokratin:www.historiska.se/historia

 

Technical information

Updated at : 18/08/2016
Lat : 60.166667Lng : 17.6

Altimetric profile

Ratings and reviews

To see around
See more
Open
Close
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show