Déjà inscrit ? Connectez-vous
Karl Axel Pehrson

Karl Axel Pehrson


 

Konsten på Gärdets tunnelbanestation


Karl Axel Pehrsons fantasifulla skalbaggar kan man bara hitta på Gärdets tunnelbanestation.

Stora hittills okända skalbaggar av olika färg och form, guldskimrande, smaragdgröna, exotiska... Detta är en insektssamlares dröm skapad av konstnären, som även har gett "latinska" namn åt sina skapelser.

Tyvärr har mindre fantasifulla samlare stulit delar av denna dröm och skalbaggarna i några av montrarna har därför ersatts med fotografier från konstnärens fantastiska samling av riktiga skalbaggar. Samlingen skänktes 1995 till Naturhistoriska riksmuseet och bestod då av 35 000 exemplar!
 
Stationen och konsten i montrarna invigdes 1967. 
Arkitekt: Stockholms spårvägars arkitektkontor genom Olov Blomkvist.

Om konstnären

Karl Axel Pehrson är kanske mest känd för att 1964 ha utformat Guldbaggen, som varje år delas ut till välförtjänta skådespelare och personer inom filmbranschen. Från början var han konkretist men på 1960-talet övergick han till att måla naturalistiska fantasibilder. På så sätt kunde han kombinera sitt intresse för insekter med sitt måleri.


 

Infos techniques

Lat : 59.347160718825Lng : 18.098684375916
0 m
4 ans

Les hébergements à proximité

En poursuivant votre visite, vous acceptez l'utilisation de cookies permettant d'améliorer votre navigation. Pour en savoir plus, cliquez ici. Vous avez également la possibilité de refuser la publicité personnalisée.