Already registered ? Log in
Rögrund

Rögrund


 

Kultur och historia

Gammalt sommarviste

I början av 1900-talet inköptes ön av en slipsfabrikör Christensen (Röda Sigillet) som uppförde ett sommarviste på ön i ett vindskyddat läge. Rögrund övergick 1963 till Stockholms stad som drev behandlingshem på ön under många år. Från 1998 står Skärgårdsstiftelsen som ägare och därmed inleddes en satsning på att göra ön tillgänglig för en bredare publik. I denna satsning ingick bland annat ett vandrarhem, gästbrygga och ångbåtsbrygga som gör att ön kan trafikeras av Waxholmsbolaget.

Natur

Beklädd med blandskog

Rögrund ingår i Nämdö naturreservat som bland annat omfattar norra delen av Nämdö och södra delen av Uvön samt Åsmansskären, väster om Uvön. Rögrund är beklädd med blandskog och centrala delen av ön når en höjd av 15 meter.

Barnvänliga släta badklippor

Mitt på ön reser sig ett utsiktstorn och fin vy över fjärdarna och i fjärran kan man skymta Dalarö. Trots avsaknaden av sandstränder är ön barnvänlig. Runt hela ön finns fina släta klippor och det är ofta lätt att komma ned till havet och krokodilen i betong som stått på plats alltsedan 1931 är ett givet besöksmål för de små. En rundpromenad längs öns stränder klarar man av inom en timme. Är det blåbärstider kan en avstickare in i skogen vara givande. Den välbesökta serveringen Sjöstugan intill den 35 meter långa hamnpiren erbjuder både lunch och middag, ofta med råvaror från omkringliggande öar. Det kan vara klokt att boka middagsbordet innan kurs sätts mot ön.Skärgårdsstiftelsen

Technical information

Lat : 59.165874837071Lng : 18.583999737573
0 m
5 years

Lodgings nearby