Already registered ? Log in
image utilisateur
Chaussée dse Tirlemont 508 A
1370 Jodoigne
3210812507
http://www.openchurches.be
m.huynen@eglisesouvertes.be
Sint-Mauritiuskerk (Bilzen)
Sint-Mauritiuskerk (Bilzen)
Sint-Mauritiuskerk (Bilzen)

Sint-Mauritiuskerk (Bilzen)

De neogotische Sint-Mauritiuskerk heeft een kleurrijk beschilderd interieur. Het vijfhoekige koor stamt nog uit de gotische periode.

De grafsteen van de familie van Bocholtz werd ontdekt onder het hoogaltaar en kreeg een nieuwe plaats onder de toren achteraan in de kerk.

Edmond van Bocholtz, landcommandeur van de Duitse orde in Alden Biesen liet in 1659 zijn familieleden onder deze steen bijzetten met de bedoeling deze kerk tot grafkerk van zijn geslacht te maken. De landcommandeur werd zelf echter elders begraven. Hij staat afgebeeld op het schilderij van de knielende H. Dominicus. Deze ontvangt de Rozenkrans uit de handen van O.L. Vrouw en geeft tegelijkertijd een rozenkrans aan de landcommandeur. Op de achtergrond houdt de H. Gregorius van Cappadocië de banier vast van de Duitse Orde.

Mauritius, de patroonheilige van de kerk, was erg populair bij de Franken. Hij was een legeraanvoerder onder de Romeinse keizer Maximilianus Hercules. Samen met zijn gezellen onderging hij de marteldood. Zijn beeld staat in de rechterzijbeuk. Hij is gekleed als een Romeinse centurio (officier) in de kleuren van Bilzen (groen en rood).

De kerk is lid van Stichting Open Kerken. Openingsuren: elke dag: 9u - 17u

Technical information

2-14 Markt
3740 Bilzen
Lat : 50.8702063Lng : 5.5176044
0 m
7 years