To see around
See more
Open
Close
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter

Oups... It would appear that Cirkwi does not have permission to use your location.

Kapel en kluizenaarswoning Saint-Thibaut – Montaigu

Kapel en kluizenaarswoning Saint-Thibaut – Montaigu
Kapel en kluizenaarswoning Saint-Thibaut – Montaigu
Kapel en kluizenaarswoning Saint-Thibaut – Montaigu
Credit : Open Churches

Description

Stelt u zich een rotsachtig voorgebergte voor met uitzicht over de gehele vallei met de Ourthe. Een gewijd voetpad tussen hemel en aarde, in het hart van een magisch en mysterieus bos, een plaats van aanbidding en macht sinds de prehistorie. In de Middeleeuwen was het een fort wat het gezag van de graven van Montaigu demonstreerde, die in de 12e eeuw concurreerden met de belangrijkste heren in de Ardennen. Een van hen zal Godfried van Bouillon begeleiden tijdens de eerste kruistocht.
De kasteelkapel, gewijd aan Saint Thibaut, werd in de 17e eeuw herbouwd op de ruïnes van het oude kasteel. Een Calvarieberg is ook gebouwd op het oude hoofdverblijf (het ziet er nu meer uit als een grote terp…). Verschillende inwoners zijn genezen na het drinken van het water uit de bron (volg het pad dat 250 meter naar beneden gaat en neem dan het smal pad aan de rechterkant). Deze wonderen trokken al snel veel pelgrims aan, het is een traditie die tot op de dag van vandaag voortduurt. Een kluizenaar (een religieus man die alleen leeft) vestigt zich op de plek en wordt gevolgd door vele anderen. De laatste stierf er in 1968.
Onder de heuvel is een uitgegraven “Monument” wat een standbeeld herbergt van het lichaam van Christus, zeer sprekend uitgehakt door de beitel van de kunstenaar Louis Noël (1985). Voortbordurend op een oud ritueel, plaatsen pelgrims er na hun aanbidding een klein kruisje van 2 stukken gebonden takken op.
Het ontdekken van dit ongerepte heiligdom is een intense ervaring voor de zintuigen en de ziel. Hoe kunnen we niet geraakt worden door de krukken, de foto’s van genezingen en zoveel offerbeelden die getuigen van de genade die we in gebed hebben ontvangen. Om nog maar te zwijgen van het grandioze en vredevolle panorama… Een aantal geklasseerde bomen maken het plaatje compleet, indrukwekkend.

Technical information

Updated at : 05/03/2019
3-5 Pont de Marcourt
6987 Rendeux
Lat : 50.2100596Lng : 5.5171537
353 m

Altimetric profile

Additional information

Toegang en openingsuren

De kapel en kluizenaarswoning, gelegen in het midden van het bos, is te voet bereikbaar vanaf de brug te Marcourt (gemeente Rendeux) of via een pad (gedeeltelijk begaanbaar) waarvan de ingang zich bevindt op de weg tussen Hodister en Warisy.
Geopend tussen 15/03 en 15/11 op woensdag, zaterdag en zondag van 10.30 tot 15.30 uur.
U kunt de aanwezigheid van een vrijwilliger verifiëren op de website www.stthibaut.be

Voortzetting van de autoroute "Niets is te mooi voor een kerk"

Pont de Marcourt, 2 tot 6987 Marcourt: een klein pad leidt naar de hermitage St-Thibaut in Montaigu, rechts van het restaurant.
Terug naar de auto, steek de brug over de Ourthe over en ga de hoofdstraat van het dorp aan de rechterkant op tot aan de parkeerplaats voor de kerk Saint-Martin.

Voortzetting van de fietsroute "Elk dorp zijn eigen kerk"

Neem de N833 naar het zuiden voor 4 km naar het tankstation.
Sla rechtsaf (richting Marche), dan na 1,8 km linksaf richting "Halleux".

Voortzetting van de wandeling "De kluizenaars Martin en Thibaut"

Bezoek de kapel en kluizenaarswoning van Saint-Thibaut op de heuvel van Montaigu.
Ga weer naar beneden in de richting van de miraculeuze bron (doodlopend pad rechts) en ga verder op de GR57 tot op de betonnen RaVel, sla rechtsaf naar de brug in Marcourt en steek deze over.
Volg de weg in het dorp naar boven tot aan de kerk en bezoek deze als u dit nog niet gedaan heeft.

Data author

Image Open Churches
proposed by Open Churches
Chaussée dse Tirlemont 508 A 1370 Jodoigne Belgique

Ratings and reviews

To see around
See more
Open
Close
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter
Consulter