Already registered ? Log in
Kasteel van Heverlee

Kasteel van Heverlee


 

Guillaume de Croy en Maria van Hamal bouwden dit renaissancekasteel op de restanten van een veel oudere middeleeuwse burcht. Het moest een aangename thuis worden, maar ook hun status uitstralen. Het is dan ook geen burcht meer maar een lustslot dat indruk moet maken.

De uitgebalanceerde asymmetrie geeft de gevel tegelijkertijd leven en harmonie. De twee torens hebben met hun grote ramen duidelijk geen verdedigingsfunctie, maar geven het geheel aristocratische waardigheid. Hun typische peerspitsen komen ook op andere gebouwen van de familie de Croy voor. Qua opbouw vertoont het kasteel frappante gelijkenissen met de Mechelse residentie van Margareta van Oostenrijk, maar ook met de Franse koninklijke kastelen van Amboise en Blois.

Guillaume en Maria schijnen een innige band gehad te hebben. Dat wilden ze in elk geval toch tot uiting brengen in de binnendecoratie van hun kasteel (tegels, lambriseringen, glasramen). Het interieur was bezaaid met hun initialen, verbonden door liefdesknopen, maar ook met geiten (die verwezen naar Chièvres) en kruisen (die verwezen naar Croy). Alles was uitgevoerd in exclusieve materialen, soms van ver ingevoerd. Van de vloertegeltjes van de kapel zijn er nog een paar bewaard. Ze tonen wildemannen en wildevrouwen die ronddansen met de letters G en M. Dat soort tegeltjes werd enkel in Frankrijk gemaakt. Guillaume en Maria hebben ze speciaal besteld en van ver laten komen. Het mocht wat kosten.

Lat : 50.8624Lng : 4.68767
0 m
2 years

Be the first to comment !

By going on your visit, you accept the use of cookies improving your navigation. Click here to know more. You can also refuse personalized ads.