To see around
See more
Open
Close
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show

Oups... It would appear that Cirkwi does not have permission to use your location.

Van Dalecollege

Description


 

Het Van Dalecollege is het enig bewaarde zuivere renaissancegebouw in Leuven. Het ‘palazzo’ met ‘cortile’ is vaag geïnspireerd op het paleis van Maria van Hongarije in Binche. Het contrast met de laatmiddeleeuwse patriciërswoning aan de overkant van de Naamsestraat is enorm. Hier gaat het duidelijk om een nieuwe tijd en mentaliteit.

De renaissancebouwkunst greep terug naar de tijd van de Romeinen. De humanisten hadden de architectuurtraktaten van Vitruvius herontdekt. De renaissancebouwkunst is dus gebaseerd op theorieën en niet zo zeer afgekeken van overblijfselen van Romeinse gebouwen. Ze werd ontwikkeld in Italië en was dus totaal niet aangepast aan het noordelijke klimaat. Open arcades zouden in Italië voor welkome koelte zorgen, maar hier heeft men ze moeten dichtmaken. Het gebouw heeft sowieso heel wat trekken van de traditionele plaatselijke bouwwijze, zoals de speklagen en de kruisvensters (op de binnenplaats zijn die uitgebroken). Zoiets zou je in Italië niet tegenkomen.

De principes van de renaissancebouwkunst werden in de Nederlanden verspreid door een vertaling van het ‘Quarto Libro’ van de Italiaan Serlio, uitgegeven door Pieter Coecke van Aalst in 1542 in Antwerpen. Verder hadden ook architectuurtekeningen van Hans Vredeman de Vries, verspreid als gravures, een enorme invloed. Enkele daarvan zijn duidelijk geïnspireerd op de kastelen en paleizen van Maria van Hongarije.

Technical information

Updated at : 18/08/2016
Lat : 50.8746014Lng : 4.7000012

Altimetric profile

Ratings and reviews

To see around
See more
Open
Close
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show