To see around
See more
Open
Close
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show

Oups... It would appear that Cirkwi does not have permission to use your location.

Pauscollege

Description


 

Op deze plek woonde begin zestiende eeuw Adriaan Boeyens, de deken van de kapittelkerk van Sint-Pieter. Adriaan stond mee in voor de opvoeding van de jonge Karel V. In 1515 ging hij naar Spanje om de weg te effenen voor diens koningschap. Adriaan zou nooit meer naar Leuven terugkeren, want vrij onverwacht werd hij tot Paus verkozen.

Adriaan was een vroom man met een ascetische levenswijze. In Rome was hij dan ook gechoqueerd door de decadente levensstijl van zijn voorgangers. Hij gruwde van het ‘zedeloos naakt’ dat Michelangelo in de Sixtijnse kapel had geschilderd. De deuren van het Belvedere, waar zich aanstootgevende Romeinse beelden bevonden, liet hij dichtmetselen. Tot opluchting van velen was paus Adrianus snel dood.

In zijn huis in Leuven had Adriaan een zelf ontworpen bureaustoel op wielen, die hij naar Rome liet overbrengen. Deze vernuftige uitvinding was natuurlijk niets vergeleken bij de ontwerpen van zijn tijdgenoot Leonardo da Vinci. Adriaan stierf in 1523. Bij testament stichtte hij in zijn huis in Leuven een college. Van het oorspronkelijke gebouw is niets meer te zien.

Hiernaast, op de plek van het huidige Maria-Theresiacollege, bevond zich het Hof van Chièvres. Daar woonde Guillaume de Croy, de machtige kamerheer van Karel V. Bij Karels blijde intrede in Leuven werd in het Hof van Chièvres een avondfeest gehouden. Karel logeerde er ook, wellicht omdat het toen het meest luxueuze huis van de stad was. Voor de gelegenheid was het op stadskosten verfraaid. Van het Hof van Chièvres is niets overgebleven.

Technical information

Updated at : 18/08/2016
Lat : 50.877302466926Lng : 4.7020407834671

Altimetric profile

Ratings and reviews

To see around
See more
Open
Close
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show