Already registered ? Log in
WORLD IS MINE Discover the new website of CIRKWIwim.cirkwi.com
Discover WORLD IS MINE : wim.cirkwi.com
Pauscollege

Pauscollege


 

Op deze plek woonde begin zestiende eeuw Adriaan Boeyens, de deken van de kapittelkerk van Sint-Pieter. Adriaan stond mee in voor de opvoeding van de jonge Karel V. In 1515 ging hij naar Spanje om de weg te effenen voor diens koningschap. Adriaan zou nooit meer naar Leuven terugkeren, want vrij onverwacht werd hij tot Paus verkozen.

Adriaan was een vroom man met een ascetische levenswijze. In Rome was hij dan ook gechoqueerd door de decadente levensstijl van zijn voorgangers. Hij gruwde van het ‘zedeloos naakt’ dat Michelangelo in de Sixtijnse kapel had geschilderd. De deuren van het Belvedere, waar zich aanstootgevende Romeinse beelden bevonden, liet hij dichtmetselen. Tot opluchting van velen was paus Adrianus snel dood.

In zijn huis in Leuven had Adriaan een zelf ontworpen bureaustoel op wielen, die hij naar Rome liet overbrengen. Deze vernuftige uitvinding was natuurlijk niets vergeleken bij de ontwerpen van zijn tijdgenoot Leonardo da Vinci. Adriaan stierf in 1523. Bij testament stichtte hij in zijn huis in Leuven een college. Van het oorspronkelijke gebouw is niets meer te zien.

Hiernaast, op de plek van het huidige Maria-Theresiacollege, bevond zich het Hof van Chièvres. Daar woonde Guillaume de Croy, de machtige kamerheer van Karel V. Bij Karels blijde intrede in Leuven werd in het Hof van Chièvres een avondfeest gehouden. Karel logeerde er ook, wellicht omdat het toen het meest luxueuze huis van de stad was. Voor de gelegenheid was het op stadskosten verfraaid. Van het Hof van Chièvres is niets overgebleven.

Lat : 50.8773Lng : 4.70204
0 m
2 years

Be the first to comment !

By going on your visit, you accept the use of cookies improving your navigation. Click here to know more. You can also refuse personalized ads.