Already registered ? Log in
Zaal 3

Zaal 3


 

Deze zaal biedt je een overzicht van de vijftiende en zestiende-eeuwse schilderkunst uit Brabant en Antwerpen. Met uitzondering van één werk, de kalenderwijzerplaat, hebben alle panelen een religieus onderwerp. Ze tonen je Christus’ leven en het verhaal rond zijn lijden, dood en verrijzenis. Ook de levens van andere heiligen komen aan bod. Opmerkelijk zijn de martelingscènes. De toenmalige toeschouwer werd net als wij gegrepen door de ingetogen kracht van deze schilderijen. Dat sterkte zijn geloof.

 

Je kunt op de schilderijen de stilistische verandering zien van de late middeleeuwen. De Italiaanse renaissance deed namelijk stilaan haar intrede. Schilders als Michiel Coxie en Pieter Coecke van Aelst reisden naar Italië en hadden een voortrekkersrol in de Zuidelijke Nederlanden. Je kunt die verandering aflezen aan de gespierde houding van sommige figuren, en aan de interieurs met hun gebeeldhouwde friezen, zuiltjes en kroonlijsten.

Lat : 50.8783Lng : 4.70499
0 m
2 years

Be the first to comment !

By going on your visit, you accept the use of cookies improving your navigation. Click here to know more. You can also refuse personalized ads.