Already registered ? Log in
Leopold en Maria

Leopold en Maria


 

Welkom in M, het museum van Leuven.

Het statige echtpaar dat je in de hal begroet, zijn jouwgastvrouw en gastheer. Léopold Vander Kelen en zijn vrouw Maria Mertens.

Léopold Vander Kelen is 23 jaar lang burgemeester van Leuven. Hij is een groot mecenas en kunstliefhebber. Hij geeft de jonge, beloftevolle schilder Guillaume van Strydonck de opdracht om dit portret te schilderen. Dat van zijn echtgenote is geschilderd door een van de meest eigenzinnige kunstenaars van de negentiende eeuw: Antoine Wiertz. Mensen die weten wat ze willen dus.

Hun zoon Victor schenkt in 1817 het ouderlijke huis aan de stad om er het “Stedelijk Museum Vander Kelen-Mertens” in onder te brengen. Want zo heette M tot voor kort. De woning van de oud-burgemeester kreeg een grondige opfrisbeurt en vormt nu het hart van het museumcomplex.

In de zalen op de eerste verdieping zal je kennismaken met de rijke museumverzameling. De speerpunten daarin zijn de kunstwerken uit de late middeleeuwen en de negentiende eeuw.

Wij wensen je een aangenaam bezoek. 

Leuven
Lat : 50.8783Lng : 4.70499
0 m
2 years

Be the first to comment !

En poursuivant votre visite, vous acceptez l'utilisation de cookies permettant d'améliorer votre navigation. Pour en savoir plus, cliquez ici