To see around
See more
Open
Close
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show

Oups... It would appear that Cirkwi does not have permission to use your location.

ENCI - Vijlen - HeuvellandMobi

ENCI - Vijlen - HeuvellandMobi

Description


Eerste Nederlandse Cement Industrie (E.N.C.I.)
In tegenstelling wat de naam van de Maastrichte cementfabriek E.N.C.I. doet vermoeden stond de eerste cementfabriek van Nederland niet in Maastricht, maar in Vijlen!

Op 18 juni 1875 kregen Willem van Reij (apotheker uit Vaals), Jacob Kalf (bouwkundige uit Aken) en Hendrik Scheins (koopman uit Aken) toestemming om in Vijlen een cementfabriek in gebruik te nemen.Waarom Vijlen? De Romeinen hadden ontdekt dat dit gebied rijk aan mergel was. Het 'caementum', bedoeld om er huizen en gebouwen mee te bouwen, maakten zij door gedolven kalksteen te branden. In Vijlen was volop kalksteen aanwezig.De kalksteen die gebrand werd, was ‘Kalksteen van Vijlen’, behorend tot de ‘Formatie van Gulpen’. Dit is kalksteen met een vrij groot kleigehalte van 20 tot 22%. Het hoge klei-percentage is gunstig voor de cementproductie.Vijlen werd een industrieel centrum, dit zorgde voor de oprichting van een tweede fabriek in 1894. Rond 1899 werd deze officieel geopend.
De nieuwe fabriek stond in het dal van de Lombergerbeek. De fabriek was door een houten brug van 60 meter lang en de tunnel onder de straat Vijlenerberg met de groeve verbonden.In 1919 stopte de productie van de fabriek. Er was nauwelijks nog vraag naar cement en de steenkool was te duur geworden.
Op 1 december 1927 kocht de E.N.C.I. de fabriek en probeerde haar weer rendabel te maken. Helaas is dit niet gelukt.
Op 16 juni 1929 werd het bedrijf definitief stilgelegd. Het terrein werd verkocht, onder de voorwaarde dat er geen industrie gevestigd zou worden.

Bron: Vijlenplein.nl
 

 

Technical information

Updated at : 18/08/2016
Lat : 50.78981563868Lng : 5.9592367355515

Altimetric profile

Ratings and reviews

To see around
See more
Open
Close
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show