Already registered ? Log in
Hotel Herberg De Smidse - Geuren van weleer die doen watertanden

Hotel Herberg De Smidse - Geuren van weleer die doen watertanden


De bakoven of in het Zuid - Limburgs dialect ‘t Bakkes zoals we die nu nog kennen, heeft een zeer lange geschiedenis. Het “basismodel” met ovenvloer en koepel bestaat al minstens 4000 jaar.

De boerenbevolking teelde zijn eigen graan en bakte meestal zelf zijn brood. De grote boerderijen hadden vaak een eigen bakhuis. De kleinere boeren lieten hun zelfbereid deeg bakken in een gemeenschappelijk bakhuis dat aan een groep naburige erven toebehoorde.

Op het platteland bakte men rond 1900 nog hoofdzakelijk thuis, in bakovens voor 10-25 broden die met hout verwarmd werden.

Lang niet iedereen bezat een bakoven. Ze waren vooral in de grotere boerderijen te vinden. Het bakken gebeurde éénmaal per week.

Het broodbakken op steen werd na de tweede wereldoorlog steeds zeldzamer en is vandaag de dag nagenoeg verdwenen.....echter.

Steeds meer worden de oude bakovens gerestaureerd en weer in gebruik genomen. Zo ook bij De Smidse.

Regelmatig worden hier broden en vlaaien gebakken voor de Herberg. Het deeg wordt bereidt met speltmeel afkomstig van de Commandeursmolen in Mechelen en er worden geen conserveringsmiddelen of broodverbeteraars toegevoegd. Wat je krijgt is dan een heel simpel heerlijk brood met volle aroma. Gebakken op de vloer van de oven. En dat proef je!

Andere toepassingen:

Na het bakken van brood werden vlaaien ingeschoven. Deze bakten gaar op de restwarmte van de oven. Ook kon men er peren, appels en pruimen in drogen. Door deze conserveringstechniek toe te passen beschikte men langer over fruit tot aan de volgende oogst.

Daarnaast werd op het ovengewelf het zaaigoed voor de moestuin gelegd.

De rook, die door de schouw naar buiten ging, werd ook gebruikt om er hammen in te roken. In de schouw zaten haken waaraan men de hammen kon ophangen. Zo beschikte een familie over langer houdbaar vlees.

Het bakhuis van De Smidse wordt voornamelijk voor het bakken van broden en vlaaien gebruikt. Maar soms ook voor andere lekkernijen zoals stoof­potten en huisgerookte hammen.

ACTIECODE KRIBKES 2011:  "kribkeswandeling"

Lat : 50.772Lng : 5.91747
0 m
2 years

Be the first to comment !

By going on your visit, you accept the use of cookies improving your navigation. Click here to know more. You can also refuse personalized ads.