To see around
See more
Open
Close
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show

Oups... It would appear that Cirkwi does not have permission to use your location.

Description
Map
Ratings and reviews
See around

Sint-Jozefkerk Kastel

Sint-Jozefkerk Kastel
Credit : Stichting Open Kerken

Description

Het gehucht Kastel wordt langs drie zijden omsloten door de Schelde. Aanvankelijk was het een moerasland met enkele hoogtes zoals de Ganzenberg en Stuyfbergen dat dagelijks overspoeld werd door de getijden. In de 13de eeuw werd door de heer van Moerzeke beroep gedaan op de abdij van Hemiksem, één van de rijkste abdijen van West-Europa, om Kastel in te polderen (4). In ruil voor hun werk kregen zij het dorp 'Ghastella' of Kastel cadeau. Sommige binnendijken of verhoogde wandelpaden zouden nog steeds uit deze periode stammen.

Kastel werd pas omstreeks 1875 een afzonderlijke parochie met de bouw van de Sint-Jozefkerk tussen 1875-1877. Het is een neogotische (6) basilicale kruiskerk naar ontwerp van de Gentse architect G. Hoste.

Ganzenberg 6 9220 Kastel
Te bezoeken: Dagelijks: 09u-18u.

Inpoldering (4)
Bij de inpoldering van een gebied, gelegen aan een rivier of aan de kust, wordt een strook land die normaal door de getijden periodiek overstroomt, doorgelegd door de aanleg van dijken, grachten en sluizen. Soms bouwde men molens die het overtollige water uit het gebied wegpompten. Het grote nadeel van de aanleg van dijken is dat de rivier een groter verval krijgt met mogelijke dijkbreuken als gevolg. De grote abdijen waren in de middeleeuwen zeer vaak betrokken bij de aanleg van de eerste dijken omwille van hun kapitaal en organisatievermogen.

Neogotiek (6)
Uitermate populaire bouwstijl voor kerken in de 19de en de 20ste eeuw. Het is geïnspireerd op de middeleeuwse gotiek die gekenmerkt wordt door verticale lijnen en spitsbogen en werd gezien als de ware christelijke stijl. Het bouwwerk is opgevat als een totaal kunstwerk waarbij architectuur, interieur en meubilair één geheel vormen. De oriëntering van de kerk evenals vele decoratieve elementen zijn doorspekt van oude symboliek. Heel wat neogotische kerken waren binnenin kleurrijk beschilderd. Jammer genoeg zijn deze bonte interieurs vandaag veelal bedekt door een witte pleisterlaag.

Technical information

Updated at : 01/01/2013
6 Ganzenberg
9220 Dendermonde
Lat : 51.048167895335Lng : 4.1672492211792
2 m

Altimetric profile

Data author

Image Open Churches
proposed by Open Churches
Chaussée dse Tirlemont 508 A 1370 Jodoigne Belgique

Ratings and reviews

To see around
See more
Open
Close
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show