Alert

Alerts

To see around
See more
Open
Close
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show

Oups... It would appear that Cirkwi does not have permission to use your location.

Presentation
Description
Map
Steps
Ratings and reviews
See around

Religieus erfgoed rondom Wetteren. Fietsroute Mysterieus Religieus

Religieus erfgoed rondom Wetteren. Fietsroute Mysterieus Religieus

Description

Deze fietsroute leidt u door een regio die doorspekt is van het mysterie! In Wetteren komt u mogelijks te weten wie het paneel van de Rechtvaardige Rechters stal. Of vinden we het paneel terug in de Bareldonkkapel? Verder wordt u vergast op verhalen over heksenprocessen, lokale mysteries en legendes. Geniet tussendoor van de lokale streekproducten zoals het Lam Gods bier of het Toverheksje.

De fietsroute start in Wetteren en neemt u mee langs veldwegels naar Laarne, Kalken, Donk, Berlare, Uitbergen, Schellebelle en Massemen.

De fietsbrochures zijn gratis verkrijgbaar bij de Toeristische Diensten van Wetteren, Laarne, Berlare en Wichelen. Ook in de 'open kerken' Sint-Gertrudiskerk in Wetteren als de Sint-Dionysiuskerk in Kalken bieden u deze brochures aan.

Spring op uw fiets en laat u verrassen door het religieuze erfgoed in eigen land!

Technical Information

Walking
Difficulty
Easy
Dist.
51 km
Show more

Altimetric profile

Starting point

9230Wetteren
Lat : 51.00127921334Lng : 3.8794612884521

Steps

image du object
5

Sint-Gertrudis Kerk van Wetteren

De Sint-Gertrudiskerk, gelegen op een zandheuvel (1), is duidelijk ontworpen om te imponeren en het landschap, zoals u zult merken, te domineren. Ze werd gebouwd in 1866 naar ontwerp van de vermaarde Gentse architect L. Minard. Het verving de romaanse 12de-eeuwse kerk die aanvankelijk in het midden van de markt stond. In het Heemkundige Museum op de Markt staat een maquette van de oude kerk. De kerk is opgetrokken in de zogenaamde rundbogenstil die zowel romaanse, gotische als byzantijnse elementen combineert. Ze bewaart enkele waardevolle kerkschatten zoals het 15de-eeuwse schilderij Mis van de Heilige Gregorius toegeschreven aan het atelier van Hugo Van der Goes, één van de Vlaamse Primitieven, en mogelijks het verdwenen paneel de Rechtvaardige Rechters (2) van de gebroeders Van Eyck! Heemkundig museum Markt 1 9230 Wetteren Te bezoeken:Elke eerste zaterdag van de maand van 15u-17u30 Sint-Gertrudiskerk Markt 9230 Wetteren Open Kerk: Ma.-Vrij.:09u-12u. Zat: 09u-18u. De fonteinpomp aan de Kattestraat stond aanvankelijk in het midden van de Van Cromphoutstraat. Het was een Gertrudisbron die bedevaarders van heinde en verre lokte. Het water zou immers beschermen tegen besmettelijke ziektes en ratten- en muizenplagen. Zand in Wetteren? (1)Hoe komt het dat er zoveel zand is in Wetteren, terwijl we 70 km van de kust verwijderd zijn? En wat doet die woestijn De Warandeduinen daar? Zeer lang geleden was de Schelde een enorme rivier van wel 50 km breed! Tijdens de laatste ijstijd, zon 15 000 jaar geleden, kwam de rivier en zelfs de Noordzee grotendeels droog te liggen. Enorme stofstormen verplaatsten het zand van op de bodem van de Noordzee naar de Scheldevallei en vulde deze geleidelijk op. Op sommige plekken werd het zand opgehoogd, zoals in Wetteren, en ontstonden er zandbergen. Rechtvaardige Rechters in Wetteren? (2)Tijdens de nacht van 10 op 11 april 1934 had de meest mysterieuze diefstal uit de geschiedenis van België plaats. Het paneel de Rechtvaardige Rechters van het Lam Gods was uit de Sint-Baafskathedraal in Gent gestolen. Het land stond in rep en roer maar in Wetteren werden ze pas echt van hun sokken geblazen. De posters met een afbeelding van de hoofdverdachte toonde niemand minder dan hun gerespecteerde organist-koster Arsène Goedertier. De Sint-Gertrudiskerk werd meermaals volledig doorkamt. Zelfs in 2003 werd er nog een grote zoekactie georganiseerd, maar tevergeefs.

23 Markt 9230 Wetteren
- Open Churches -
Consulter
image du object
8

Heem- en Geschiedkundig Museum Jan Broeckaert

Het heemkundig museum bevindt zich op de benedenverdieping van het gemeentehuis. In 1939 werd in de schoot van de plaatselijke afdeling van het Davidsfonds de Geschied- en heemkundige kring opgericht. Na WO II begonnen de leden van de kring materiaal te verzamelen voor het opstarten van een museum. In 1959 werd het museum officieel geopend. De Kring is genoemd naar Jan Broeckaert (13 februari 1837 - 9 februari 1911). Deze Wetteraar was gemeentesecretaris (1870-1872), griffier bij de rechtbank van eerste aanleg in Dendermonde en lid van de Vlaamse Academie. Samen met zijn vriend Frans De Potter schreef hij verschillende historische werken, waaronder het vandaag nog veel geraadpleegde De Geschiedenis van de gemeenten van Oost-Vlaanderen. Het museum heeft een mooie collectie ambachtelijk materieel, oude kledij en devotiemateriaal. De interieur is afkomstig van de apotheek Maudens. De moeite van een bezoek zeker waard zijn de landelijke herberg, de boerenkeuken en de dorpsklas. Pronkstuk is het oude interieur van apotheek Maudens uit de Van Cromphoutstraat. Wetenschappelijk belangrijk zijn de lijkvazen van een prehistorische begraafplaats in Massemen. Het museum heeft een uitgebreide documentatie opgebouwd over het verenigingsleven. In het museum staat ook een gedeelte van de privé-verzameling van Albert Van de Velde over de twee wereldoorlogen.Meer infoHeemkundig museumMarkt 19230 WetterenHet museum is elke eerste zaterdag van de maand geopend van 15.00 tot 17.30 u. De toegang is gratis. Groepsbezoeken onder begeleiding van bestuursleden van de heem- en geschiedkundige kring "Jan Broeckaert" zijn het hele jaar door mogelijk. Contactpersoon is Erik Van der Haegen tel. 0473 99 93 53. www.heemkringwetteren.be

2 Kerkstraat 9230 Wetteren
- Open Churches -
Consulter
image du object
10

Sint-Anthoniuskapel

Sint-Antoniuskapel naast groene beuk. Volgens het kadasterarchief gebouwd in 1880 door landbouwer D. Stalpaert op de hoek van zijn erf (nr. 4). Bakstenen wegkapel op rechthoekig grondplan met vlakke sluiting, onder een zadeldak (kunstleien) met op de nok een ijzeren kruis. Beraapte en witgeschilderde voorgevel en voorts witgeschilderde bakstenen gevels op gecementeerde plint. Voorpuntgevel met verdiept gevelvlak tussen hoekpilasters met een eenvoudig hoger opgetrokken en vlak afgedekt kapiteel. Spitsboogvormige kapeldeur met beglaasde vleugeldeur en blind bovenlicht. In geveltop nis met beeldje van Heilige Antonius. Beide zijgevels bevatten twee spitsboogvormige venstertjes met ruitvormige ijzeren tracering en vierpas. Grotendeels aangepast interieur met gepleisterd tongewelf. Op het polychrome, neogotische houten altaar met getrapt houten opzetstuk, op voetstuk beeld van Heilige Antonius met Kind, ernaast verschillende andere heiligenbeelden, onder meer Heilig Hart van Jezus, Heilige Jozef, Heilige Dominicus, Heilige Apollonia, Vlucht naar Egypte, al dan niet onder stolp, en stolpen met kunstbloemen in vazen. Relikwie van Heilige Antonius. Onder de altaartafel, polychrome plaasteren piëta. Aan de zijwanden, calvarie en Onze-Lieve-Vrouw onder stolp op houten console. Aan de muur opgehangen beglaasde toonkast wassen ex-votos in verband, vooral ledematen en tanden. Voor het altaar, ijzeren kaarsenhouder.

4 Gereedstraat 9230 Wetteren
- Open Churches -
Consulter
image du object
14

Sint-Machariuskerk

De parochie Laarne werd in de 12de eeuw gesticht. Hoe de oude kerk eruit zag is niet geweten. Ze liep namelijk zware schade op tijdens de Beeldenstorm en de godsdienstoorlogen (3) eind 16de eeuw. De vieringtoren, de zuidzijde van de kerk aan de Sint-Machariuskapel en de kapel zelf zouden wel van vóór deze periode stammen. In de loop van de 17de eeuw werd de kerk hersteld in zowel baksteen als Balegemse steen.De patroonheilige van de kerk, de heilige Macharius (4) is nog steeds zeer populair in Laarne. Op Pinkstermaandag worden jaarlijks de relieken(5) van de heilige rondgedragen. De statige kasteeldreef verbindt de kerk met het slot van Laarne, een feodale waterburcht. Eén van zijn vroegste bewoners nam deel aan de middeleeuwse kruistochten (6). Laarne is in de ban van heksen! In 1607 had er een groot heksenproces (7) plaats. Is Laarne een duivels oord of is het ware verhaal iets genuanceerder? Sint-Machariuskerk Dorpstraat 9270 Laarne Te bezoeken: Dagelijks: 08u-18u (Mogelijks sluit de kerk tussen 12u en 14u en op zondag om 16u) Het slot van Laarne Eekhoek 5 9270 Laarne Te bezoeken:1 mei-30 sept: Zon- en feestdagen: om 15u. Betalend(juli en augustus: Ook op don.: om 15u) Beeldenstorm en de godsdienstoorlogen (3)De godsdienstoorlogen tijdens de tweede helft van de 16de en de eerste helft van de 17de eeuw staan ook bekend als de Tachtigjarige Oorlog. Het was een oorlog waarbij de bevolking regelrecht tegenover de katholieke machthebbers kwam te staan. Ze waren de misbruiken, niet enkel van de Kerk maar van alle traditionele machthebbers, grondig beu. Ze vestigden hun hoop op het protestantisme dat het wangedrag binnen de Kerk aan de kaak stelde. De woede kwam tot een hoogtepunt met de Beeldenstorm die in 1566 door de Nederlanden raasde. De kerken werden bestormd en enorm veel kerkschatten gingen toen verloren. Uiteindelijk trokken de protestanten naar het noorden en werden de Nederlanden in twee gebieden gesplitst, de noordelijke protestantse Nederlanden, het huidige Nederland en de zuidelijke katholieke Nederlanden, het huidige België. Sint-Macharius en de ommegang (4)De patroonheilige van Laarne, de heilige Macharius, leefde tijdens de 11de eeuw in Antiochie, het huidige Turkije. Na verschillende omzwervingen kwam hij aan in de door de pest geteisterde stad Gent. Hij had een visioen dat de pest er pas zou verdwijnen de dag dat hij zelf geveld zou worden door de ziekte, wat ook geschiedde. De inwoners van Laarne houden de Sint-Machariusprocessie, die mogelijks al vanaf de 12de eeuw werd gehouden, nog steeds levendig. Reliek (5)Een reliek is een overblijfsel van het lichaam van een heilige zoals een botje of een lok haar. Het kunnen ook stukjes kledij of ander voorwerpen zijn waarmee de heilige in contact kwam. Het aanbidden van relieken is een vroegchristelijke gewoonte. Men geloofde dat het aanraken of kussen van een reliek speciale bescherming gaf. In de late Middeleeuwen ontstond er een levendige handel in relieken. Nu is dit uiteraard verboden maar de verering van relieken is nog steeds populair. Ze worden meestal bewaard in een schrijn of kunstige houder in de kerk. Kruistochten (6)De kruistochten zijn een algemene benaming voor de militaire ondernemingen die westerse Christenen ondernamen in Palestina van de 11de tot de 13de eeuw. Zij zagen de heilige plaatsen in het Heilige Land als hun rechtmatig eigendom dat van de islamitische heersers bevrijd moest worden. Tijdens de Romantiek in de 19de eeuw werden verhalen over kruisvaarders terug zeer populair. Zij werden verheerlijkt voor hun moed en passie zoals onze eigen Godfried van Bouillon. Maar we mogen uiteindelijk niet vergeten dat het vooral bloeddorstige oorlogen waren, gevoed door een onuitputtelijke zucht naar land en glorie. Heksen in Laarne? (7)In 1607 werden 6 personen, 5 vrouwen en 1 man, beschuldigd van hekserij in Laarne. De bal ging aan het rollen wanneer een heks in Overmere enkele duivelse vrouwen in Laarne verklikte. Na dagenlange ondervragingen onder torture gingen allen, met uitzondering van de man, tot bekentenissen van omgang met de duivel over. Vier vrouwen werden veroordeeld en stierven op de brandstapel. De man werd verbannen en één vrouw werd vrijgesproken. We moeten de heksenverhalen bekijken binnen het grotere plaatje. In 1592 bepaalde koning Filip II dat hekserij een groot gevaar vormde voor het katholieke rijk en maakte hij een lijst op van alle activiteiten die als hekserij moesten beschouwd worden. Hij riep op tot actieve opsporing en bestraffing. Dit was het startsein voor de heksenwaan in Vlaanderen. Opvallend is dat 3 van de veroordeelde vrouwen, vroedvrouwen waren. Hun kennis van kruiden, de geboorte van kinderen met een handicap en de hoge sterftecijfers waren genoeg om hen met grote achterdocht te bekijken en te beschuldigen.

43 Dorpsstraat 9270 Laarne
- Open Churches -
Consulter
image du object
22

Bareldonkkapel

Tussen de oude turfputten (8) treft u op een hoge zandrug de wondermooie Bareldonkkapel aan. Haar huidig uitzicht als een sobere éénbeukige rococokapel kreeg ze in 1773. De kapel is echter véél ouder dan dat ze eruit ziet. Onderzoek doet vermoeden dat de kapel terug gaat tot de 13de eeuw! Op het domein achter de kapel staan een indrukwekkende calvariegroep en een beeweg die de 7 smarten van Maria (9) verbeeldt. De expressieve beelden zijn van de hand van Alois De Beule en dateren uit 1935. Ook hier werd er gezocht naar het verdwenen paneel van de Rechtvaardige Rechters. Men dacht het achter één van de statiekapelletjes te vinden. In het huis naast de pastorie is er een heus Madonnamuseum ingericht. Het bevat een uitgebreide verzameling van wel liefst 400 Mariabeelden en iconen waaronder enkele ware pareltjes. Bareldonkkapel Kapelleplein Berlare 9290 Berlare Te bezoeken:Dagelijks: 09u-17u. Zat. 19u: misviering. Madonnamuseum Donklaan 123 Te bezoeken:Enkel na afspraak Turfputten (8) Het Donkmeer is eigenlijk een oude turfwinningsput. Het landschap is er gevormd door een oude Scheldemeander die rond een zandheuvel of donk lag. In de loop der eeuwen raakte deze meander opgevuld met organisch materiaal en ontstond er een dikke veenlaag onder de bodem. Vanaf de 18de eeuw werd deze laag ontgonnen. De gedroogde blokken veen werden gebruikt als brandstof, turf genaamd. Na de ontginningsperiode werden de meeste turfputten dichtgemaakt met uitzondering van het Donkmeer, dat ingericht werd als natuur- en recreatiegebied. De 7 smarten van Maria (9)De 7 smarten of weeën van Maria worden vaak afgebeeld bij bee- of processiewegen. Ze verbeelden in 7 staties of haltes de momenten van lijden in het leven van Maria. Het thema van de lijdende Maria was vaak de inspiratie voor gedichten en liederen. Die worden de Stabat Mater genoemd. 1.De profetie van Simeon in de Tempel over de toekomst van het kind Jezus.2.De vlucht naar Egypte wanneer koning Herodes alle kinderen laat doden. 3.Het zoek raken van Jezus in de Tempel4.Maria ontmoet Jezus op zijn kruisweg5.Maria staat onder Jezus kruis 6.Maria omhelst Jezus dode lichaam na de kruisafname. De piëta. 7.Jezus wordt begravenIn de iconografie wordt de O.-L.-V van 7 smarten of weeën afgebeeld als een huilende Maria met 7 zwaarden die haar hart doorboren.

3 Kapelleplein 9290 Berlare
- Open Churches -
Consulter
image du object
25

Sint-Pietersbandenkerk Uitbergen

De Sint-Pietersbandenkerk stamt uit de 12de eeuw maar werd begin 20ste eeuw grondig verbouwd. De toren van de kerk en het koor zijn de enige restanten van de oude kerk. In 1904 werd beslist om de kerk te vergroten en aan te passen aan de razend populaire neogotiek (11). Ook het interieur werd vernieuwd. Er zijn 4 beelden bewaard uit de oude kerk. Het zijn gepolychromeerde beelden, opgesteld rond het altaar, die zouden dateren uit de 17de-begin 18de eeuw. Het beeld van de Heilige Anthonius Abt, steevast afgebeeld met zijn varkentje, zou 200 jaar geleden uit de Schelde gevist zijn. Hoe het beeld daar terecht kwam is een mysterie. De gebeurtenis bracht wel een vlaag van devotie voor de heilige teweeg. Sindsdien wordt in Uitbergen op 17 januari de Sint-Anthoniuskermis georganiseerd. Veerstraat 9290 Uitbergen (Berlare) Te bezoeken: Dagelijks: 09u-17u30 Neogotiek (11) Uitermate populaire bouwstijl voor kerken in de 19de en de 20ste eeuw. Ze is geïnspireerd op de middeleeuwse gotiek gekenmerkt door verticale lijnen en spitsbogen en werd gezien als de ware christelijke stijl. Het bouwwerk is opgevat als een totaal kunstwerk waarbij architectuur, interieur en meubilair één geheel vormen. De oriëntering van de kerk evenals vele decoratieve elementen zijn doorspekt met oude symboliek. Heel wat neogotische kerken waren binnenin kleurrijk beschilderd. Jammer genoeg zijn deze bonte interieurs vandaag veelal bedekt met een witte pleisterlaag.

13-15 Veerstraat 9290 Berlare
- Open Churches -
Consulter
image du object
26

Kapel Troost der Bedrukten

Ingeplant ten westen van de voormalige dorpskom, op de hoek met de Dreefstraat onderdeel van het tracé van de voormalige heirweg van Gent naar Dendermonde. Kleine, schuin ingeplante vrijstaande kapel geflankeerd door twee grote lindebomen, achteraan grenzend aan de zijgevel van een jonger woonhuis.Precieze bouwdatum is niet bekend. Volgens cartografische gegevens is deze als "Chapelle Ste Marie" geïdentificeerde kapel minstens uit de eerste helft van de 19de eeuw (zie voorstelling op de Vandermaelenkaart van ca. 1847-1848 en de Poppkaart van omstreeks 1860). Op basis van stijlkenmerken is deze kapel mogelijk ouder. Het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium dateert de kapel tussen 1791 en 1810.Volgens het kadasterarchief behoorde de kapel circa 1880 toe aan Theodoor Pieter Frans Janssens – Beeckman, fabrikant en eigenaar van het kasteel Janssens (Margote nummer 44) en zijn verwanten. De lokale geschiedschrijving schrijft deze kapel echter toe aan Alphonse Janssens de Varebeke en diens echtgenote Coleta De Schrijver. Zij zouden het nagelaten hebben aan hun dochter Josepha-Marie-Colette Janssens de Varebeke die het op haar beurt verkocht aan Kamiel De Both verwant aan de cijnspachters van de in 1880 opgerichte aanpalende boerderij. De kapel is nu privébezit.Sobere neoclassicistische kleine devotiekapel met een rechthoekige plattegrond, vlakke koorsluiting en bekronend zadeldak met zwarte pannen en gebruikelijk ijzeren topkruis. Eenvoudige gewitte baksteenbouw op gepikte plint met mooie voorgevel in neoclassicistische stijl met een gestucte deuromlijsting met pilasters, hoofdgestel en driehoekig fronton met halfcirkelvormige getraceerde oculus. Het opschrift "Troost der Bedrukten" in het hoofdgestel refereert aan één van de taken van Maria en verwijst naar een oude Mariadevotie. Groen geschilderde rechthoekige voordeur met beglaasd deurlicht en houten latei; rondboogvormige venstertjes met ijzeren tracering en gekleurd glas in beide zijgevels.Interieur met gepleisterd en beschilderd tongewelf. Achterwand volledig ingenomen door een sober gemetst altaar met rondboogvormige omlijste beeldnis in neoclassicistische stijl met twee pilasters op rechthoekige sokkels met Dorische kapitelen en een geprofileerd boogveld. Centraal staat een gepolychromeerd beeld van O.-L.-Vrouw van Lourdes, op een rotsgrondje met rozenknoppen aan haar voeten, boven op een sokkel met het geschilderde opschrift: "Ave Maria". Het oorspronkelijk 18de-eeuws gepolychromeerd houten beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind dat een slangetje vertrapt wordt om veiligheidsredenen thans niet meer in de kapel bewaard.

51 Dreefstraat 9260 Wichelen
- Open Churches -
Consulter
image du object
31

Sint-Martinuskerk Massemen

De kerk van Massemen is één van de oudste kerken van Wetteren. Haar geschiedenis start in de 11de eeuw toen hij nog een bidplaats was van de Gentse Sint-Baafsabdij. Hoe de middeleeuwse kerk er heeft uitgezien is niet zeker. De oude kerk werd namelijk zwaar beschadigd door twee zware branden in de 16de eeuw zodat de huidige kerk voornamelijk uit de vroege 17de eeuw dateert. Op het doksaal van de kerk pronkt een Van Peteghemorgel (10) uit 1738. Op het dorpsplein kan u nauwelijks naast de oude lindeboom (13) kijken. De boom heeft een diameter van 5.7m en is maar liefst 9.5m hoog. Na vele speculaties werd de ouderdom van de boom via een C-14 datering vastgelegd op ongeveer 400 jaar! Dorpsplein 9230 Massemen (Wetteren)Te bezoeken:Dagelijks: 09u-17u ( zondagnamiddag gesloten)Van Peteghemorgel (10)De naam Van Peteghem is een waar begrip in de wereld van de orgelbouwers. De familie zat 4 generaties lang in het vak! Pieter Van Peteghem, de grondlegger van de orgelmakerdynastie, is oorspronkelijk van Wetteren. Hij werd gebeten door het vak toen in 1722 het orgel in Wetteren gemaakt werd en de orgelbouwer, Gilliam Davit, bij het gezin logeerde. Na ervaring op te doen bij J.B. Forceville in Brussel vestigde de familie zich uiteindelijk in Gent. Lindeboom (13)Het is niet uitzonderlijk dat er midden op een dorpsplein een lindeboom staat. De boom staat namelijk symbool voor de verbondenheid van een gemeenschap. Hij werd daarom vaak aangeplant op een bijzonder dag voor een dorpsgemeenschap, zoals de inwijding van een kerk. Al bij de Kelten en de Germanen werd de lindeboom gezien als een heilige boom omdat de godin Freya er in zou huizen. Aangezien de boom ook symbool staat voor trouw en liefde was het vroeger de gewoonte om huwelijken te sluiten onder de linde en werden de duimen van de geliefden in de bast gedruktAuteur: Stichting Open KerkenMeer informatie

1-3 Dorpsplein 9230 Wetteren
- Open Churches -
Consulter

Data author

Image Open Churches
proposed by Open Churches
508 Chaussée de Tirlemont 508A 1370 Jodoigne Belgique

Ratings and reviews

To see around
See more
Open
Close
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Show
Caution!
We have no information on the difficulty of this circuit. You may encounter some surprises along the way. Before you go, please feel free to inquire more and take all necessary precautions. Have a good trip! 🌳🥾